Zelfstandig blijven wonen? Vraag hulp van de gemeente. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat je volledig kunt deelnemen aan de maatschappij.
Wanneer je niet goed meer ter been bent is een scootmobiel een vervoermiddel waarmee je op veel gangbare wegen in Nederland terecht kunt. Via jouw gemeente kun je om hulp vragen voor de aanschaf van een scootmobiel. In deze blog leggen we je uit hoe dat werkt.
Hulp van de gemeente voor zorgvoorzieningen
Benieuwd naar de voorzieningen die beschikbaar zijn vanuit de WMO? Bij jouw eigen gemeente kun je raadplegen welke mogelijkheden er voor jou zijn.
Hulp van de gemeente is een aanvulling op wat jijzelf en jouw familie, vrienden en buren kunnen doen. Is de hulp uit jouw omgeving niet voldoende of niet mogelijk? Dan krijg je hulp van jouw gemeente.
De gemeente gaat na welke voorzieningen je nodig hebt om zo zelfstandig mogelijk te leven en mee te kunnen doen aan activiteiten. Voorbeelden van zulke voorzieningen zijn een boodschappendienst, huishoudelijke hulp of vervoersvoorzieningen zoals een scootmobiel en een bijbehorende scootmobielberging.
Raadpleeg een expert voor advies en begeleiding
Voor grotere en ingewikkelde hulpmiddelen, zoals een scootmobiel, is het aanvraagtraject vaak wat lastiger en duurt het langer dan een kleinere en goedkopere hulpvraag.
Het is daarom aan te raden om een expert, bijvoorbeeld een ergotherapeut, te raadplegen voor advies en begeleiding. Samen bespreek je wat je wil en nodig hebt en dit geef je vervolgens door aan degene die gaat over het toekennen van hulpmiddelen gaat bij de gemeente of jouw zorgverzekeraar.
Het aanvragen van een scootmobiel kost wat tijd en energie, maar is zeker de moeite waard, want je hebt er straks flink profijt van. Het aanvragen van een hulpmiddel zoals een scootmobiel kan ook in overleg met jouw huisarts of direct bij de WMO-ambtenaar van jouw gemeente.
Een scootmobiel aanvragen via de gemeente in vier stappen
Een scootmobiel aanvragen gaat volgens onderstaande stappen:
- Je meld je bij de gemeente.
- Je gaat in gesprek met de WMO-ambtenaar. In dit gesprek wordt gevraagd naar jouw persoonlijke situatie en jouw eigen kracht en netwerk om aan voorzieningen te komen.
- Er volgt een voorstel vanuit de gemeente.
- De gemeente neemt een uiteindelijk besluit over hoeveel en wat er vergoed wordt.
Ga je een voorziening gebruiken vanuit de WMO? Dan betaal je altijd een eigen bijdrage. Lees meer over de ondersteuning van de gemeente rond de verschillende zorgvoorzieningen.
Meer informatie vind je ook hier www.hulpmiddelenwijzer.nl of via www.regelhulp.nl en via www.vvn.nl.
Denk ook aan de stallingsruimte voor jouw scootmobiel
Een scootmobiel is een maatwerkvoorziening die exact is afgestemd op jouw situatie. Omdat het maatwerk is, kun je voor WMO-ondersteuning alleen terecht bij jouw eigen gemeente.
Als je een scootmobiel gaat aanvragen is het slim om alvast na te denken over de stallingsruimte voor jouw toekomstige scootmobiel. In het geval je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt om jouw scootmobiel veilig te stallen is het aan te raden om een scootmobielberging aan te schaffen. Ook dit kun je aanvragen via jouw gemeente.
Komt u er niet helemaal uit?
Kom je er niet helemaal uit met het aanvragen van een scootmobiel via de gemeente? Of heb je nog enkele vragen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Je kunt ons bereiken door te bellen naar 06 – 14 71 50 53, te mailen naar info@mobishield.nl of vul ons contactformulier in.
Ook vragen over een scootmobielberging beantwoorden we graag voor je!