Financiële steun nodig voor een scootmobiel? Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is dat in sommige gevallen mogelijk vanuit jouw gemeente. Deze Wet Maatschappelijke Ondersteuning dient ervoor om mensen te helpen langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Als je bijvoorbeeld niet meer goed ter been bent, is een scootmobiel dé uitkomst.
In deze blog leggen we uit hoe je een scootmobiel via de WMO kunt aanschaffen en wat alle opties zijn.
Hoe gaat het aanvragen van WMO in zijn werk?
- Je moet de aanvraag bij jouw eigen gemeente doen. De meeste gemeenten hebben een WMO-loket waar je terecht kunt voor de benodigde aanvraagformulieren.
- Vervolgens vindt er een gesprek plaats. De gemeente onderzoekt daarbij jouw persoonlijke situatie. Welke problemen ondervind je en wat is er nodig om die op te lossen?
- Je ontvangt daarna een verslag met een voorstel van de gemeente. Daarin staat welke en wat voor soort voorzieningen er worden verstrekt en wanneer je deze voorzieningen krijgt.
Een scootmobiel in natura, of via PGB?
Als blijkt dat je recht hebt op hulp, dan is het goed om te weten dat je kunt kiezen hoe je het hulpmiddel (zoals een scootmobiel) wilt ontvangen; in natura of toch liever door gebruik te maken van een Persoons gebonden budget (PGB)? We nemen de verschillen tussen de twee hieronder met je door.
Een scootmobiel in natura
Als je kiest voor een scootmobiel in natura, dan krijg je van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. Het voordeel van deze keuze is dat de gemeente het regelwerk uit handen neemt. De gemeente zorgt er namelijk voor dat je een scootmobiel ontvangt. Zij kiezen dan welke scootmobiel je krijgt en wanneer en via welke partij je deze krijgt. Dat scheelt jou werk omdat je dit zelf niet allemaal hoeft uit te zoeken.
In de praktijk zien we regelmatig dat een aanvraag van een scootmobiel in natura vaak lange tijd in beslag neemt.
Het nadeel van een scootmobiel in natura is dat je zelf een beperkte keuze heeft over het soort scootmobiel en of deze nieuw of al eerder gebruikt is. De gemeente kijkt naar de beste keuze, maar deze keuze is veelal gebaseerd op beschikbaarheid en beperkt zich tot standaard opties. Denk hierbij aan de snelheid, het aantal wielen, de actieradius en de wendbaarheid.
Een scootmobiel via PGB
Een scootmobiel vergoed krijgen vanuit PGB heeft als voordeel dat jij kunt kiezen. Je krijgt namelijk een vast bedrag voor de aanschaf en het onderhoud/de verzekering van de scootmobiel. Daarmee heb je meer keuzevrijheid.
Jij bepaalt waar je de scootmobiel koopt en jij kiest zelf welke het beste bij u past. Vaak kun je scootmobielen uitgebreid testen. Soms is het zelfs mogelijk om een scootmobiel te huren voordat je definitief wil beslissen.
Met een Persoonsgebonden budget kun je zelf afspraken maken met de leverancier van jouw keuze over het onderhoud. Daarnaast kun je zelf beslissen waar je jouw scootmobiel verzekert en ook hoe je de scootmobiel verzekert; WA of Allrisk.
Scootmobielstalling via WMO
Ga je daadwerkelijk een scootmobiel aanschaffen? Denk dan ook alvast na over de stalling van het voertuig. Mocht je weinig ruimte hebben om jouw nieuwe scootmobiel veilig te stallen, dan is een scootmobielberging een goede oplossing.
Ook een berging kun je in veel gevallen aanvragen via de WMO! Wanneer de gemeente namelijk ziet dat er noodzaak is voor een scootmobiel, hoort de gemeente je ook te ondersteunen bij het organiseren van een geschikte stalling.
Kom je er niet helemaal uit?
Kom je er niet helemaal uit met het aanvragen van de scootmobiel via de WMO? Of heb je moeite met de keuze voor de aan te schaffen scootmobiel? Vraag dan gerust advies aan een van onze medewerkers, wij denken graag met jou mee.
Je kunt ons bellen op 06-14715053 of mailen naar info@mobishield.nl. Of vul ons contactformulier in, dan bellen wij jou.